Site pictogram Aarts Schilders

Sociaal ondernemen

schilderwerk gallerij

Aarts schilders wint 'AANtWERK Award 2022'

Tijdens het voorjaarsevenement van AANtWERK op dinsdag 8 maart in de Orangerie in Den Bosch is Aarts Schilders door de jury en het publiek verkozen tot de inclusiefste werkgever van Noordoost-Brabant.

AANtWERK is een platform waar werkgevers elkaar tijdens evenementen en workshops inspireren op het gebied van inclusief ondernemen. Met AANtWERK willen we onder het motto ‘we zijn samen verantwoordelijk voor de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ laten zien dat sociaal en succesvol zakendoen heel goed samen gaan.

AANtWERK Award 2022 - Aarts Schilders

‘Fantastisch dat schijnwerpers op ons zijn gericht’

do 17 mrt 2022
bron Kliknieuws Veghel

VEGHEL | Aarts Schilders heeft een mooie prijs in de wacht gesleept. De onderneming heeft de AANtWerk Award, een erkenning voor de ‘meest inclusieve werkgever van Noordoost-Brabant’, gewonnen.

De prijsuitreiking was vorige week dinsdag in De Orangerie in Den Bosch. Directeur-eigenaar van het Veghelse bedrijf Anka Aarts is trots: “Fantastisch dat de schijnwerpers op ons zijn gericht. De medewerkers verdienen dat als geen ander.” De organisator van de verkiezing AANtWerk spreekt van een verdiende winnaar. “Het was een magische dag in de Orangerie...

Aarts Schilders is door de jury en het publiek verkozen tot de inclusiefste werkgever van Noordoost-Brabant. Daar mogen ze hartstikke trots op zijn”, laat het platform weten.

Rugzakje
Wie Aarts een beetje kent, begrijpt de uitverkiezing. Want welk ander bedrijf bestaat voor meer dan de helft uit medewerkers met een rugzakje? Aarts Schilders staat voor vakwerk, maar aandacht voor de mens staat óók op de hoogste trede van de bedrijfsvisie. “Iedereen struikelt wel eens in zijn leven”, vertelt Anka. “Maar niet iedereen heeft het geluk om overeind geholpen te worden. Wij zijn een schildersbedrijf, maar daarnaast bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om weer mee te doen.”
Het team van Aarts Schilders bestaat uit 25 medewerkers, van wie er 13 een zogenaamd rugzakje hebben. Dat kan van alles zijn, vertellen Anka en projectleider Marcel Scheepers. “Neem een van onze collega’s: een volwaardig schilder, met uitdagingen in het autistische spectrum. Hij was bijna volledig afgekeurd toen hij bij ons in dienst kwam en leefde van een uitkering, terwijl hij veel liever aan het werk zou gaan. Hier startte hij eerst voor een paar uur per week, en dat hebben we gestaag uitgebouwd. Inmiddels werkt hij fulltime, heeft hij zich ook het spuitwerk eigen gemaakt, draait hij zijn eigen projecten en is hij als persoon enorm gegroeid.”

Iedereen telt mee
Marcel en Anka lepelen met gemak meer voorbeelden op van medewerkers die vakinhoudelijk en persoonlijk flinke groei hebben doorgemaakt. De rode draad in al die verhalen is dat iedereen, met de juiste begeleiding, een rol van betekenis kan spelen. Anka: “We zien onze mensen opbloeien, en daar doen we het voor. Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf en moeten we, net als ieder ander, vakwerk leveren om brood op de plank te krijgen. Wij hebben immers ook onze huurlasten, een wagenpark en kosten voor gereedschappen. Maar hier vind je geen dure auto’s voor de deur, onze voornaamste drijfveer zijn onze mensen.”

Anka van Aarts Schilders: “De maatschappij is soms net een sneltrein, en niet iedereen kan mee in dat tempo. Wij zijn meer een trein die tussenstops maakt, om te bekijken wat onze passagiers nodig hebben. Tegelijk stimuleren we onze mensen in alles wat ze wél kunnen. Daar sturen we op en we spreken ze er ook op aan als het nodig is.”

Vorige week won Aarts Schilders tijdens een heuse gala-avond in de Orangerie een bijzondere prijs. Een prijs waar Anka maar wat trots op is. “We hebben ontzettend genoten van de reis die we afleggen. We vinden het heel bijzonder dat we als klein-middelgroot bedrijf in de spotlights staan. En als je dan ook daadwerkelijk wint dan is dat best emotioneel. Het feit dat we gezien worden betekent heel veel voor ons.” De zaal vol met sociale ondernemers, vertegenwoordigers van woningcorporaties, overheden en andere mensen met een sociaal hart brachten hun stem uit. Anka vervolgt: “Daarom heeft de award voor ons nog meer betekenis.” De andere genomineerden voor de AANtWerk Award waren installatiebedrijf Kemkens uit Oss en Plastic Recycling Company uit Schijndel.

Toekomst
Aarts Schilders bestaat 15 jaar, in 2006 opgericht door Anka’s echtgenoot Peter. Inmiddels is Peter niet meer actief in het bedrijf, hij jaagt een nieuwe droom na (een praktijk voor coaching, acupressuur en magnetiseren). Samen met projectleider Marcel heeft Anka de dagelijkse leiding over het bedrijf. Haar wens voor de toekomst? “Dat we nog verschillende nieuwe medewerkers mogen aantrekken, vakmensen met een gezond boerenverstand en het hart op de juiste plaats. Dat betekent namelijk dat we meer capaciteit hebben om een passende werkplek te bieden aan mensen die het verdienen”, besluit de bevlogen directeur én persoonlijk begeleider voor veel collega’s.

Certificaat
Aarts Schilders beschikt over het PSO 30+ certificaat, dat wordt uitgereikt aan bedrijven met een sociale inslag (met meer dan 30 procent medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt). Een overkoepelende organisatie checkt de certificaathouders via jaarlijkse audits en controles. Mede door dit certificaat kan Aarts Schilders volledig voldoen aan de Social Return-verplichting voor bedrijven en overheden.

Wat is een sociaal ondernemer?

Een ondernemer met een sociale missie in plaats van alleen focus op omzet vergroten. Ons doel is om mensen met een rugzakje aan een baan te helpen. Als wij meer banen hebben gecreëerd aan het einde van het jaar zijn wij gelukkig. Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk dat wij een gezond en marktconform bedrijf neerzetten, zodat wij onze medewerkers ook continuïteit kunnen bieden in hun baan.  Op deze manier kunnen ze een toekomst opbouwen. Sociaal ondernemen doe je niet alleen met je medewerkers. Dat probeer je in alle facetten van je bedrijf te doen. Bij de inkoop, het plannen, het is het hart van ons bedrijf.

Interview met Anka Aarts: directrice bij Aarts Schilders te Veghel.

Wat voor mensen werken bij jullie?
Mensen met een psychische achtergrond, een lichamelijke beperking, doven/slechthorenden, mensen die in een verkeerd nestje geboren zijn. Eigenlijk echt iedereen die van de sneltrein af valt. Wij creëren juist voor hun een plekje op de arbeidsmarkt. Het geeft ons enorm veel voldoening om onze medewerkers te zien groeien.

Hoe zit het met wetten, regelgeving en subsidies rondom sociaal ondernemen?
Een voordeel is wel dat het tegenwoordig in de wet staat dat er binnen een bedrijf aan social return gedaan moet worden. Vaak wordt de social return toegepast in de vorm van een contracteis. Dit houdt in dat 5% van de loonsom of de opdrachtwaarde besteed moet worden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een samenwerking met Aarts Schilders kan er voor zorgen dat een bedrijf aan deze eis voldoet. We merken ook dat steeds meer dat klanten juist voor het sociale ondernemen met ons samenwerken.

Waarom zijn jullie begonnen met sociaal ondernemen?
In mijn verleden heb ik ervaring op gedaan met het werken met mensen met een rugzakje. Dat heb ik meegenomen in de rest van mijn carrière. Ik heb dat me eigen gemaakt en ben daar steeds verder in gegaan. Dat sociaal ondernemen heb ik in de industrie gedaan, maar ook in de schoonmaak. Dat is zo verder gegroeid en zo is Aarts Schilders geworden wat het nu is.

Wat zijn voor Aarts Schilders de pluspunten aan sociaal ondernemen?
We kunnen ons op een andere manier profileren op de markt. We kunnen iets extra’s bieden aan klanten. Intern is er een sterk groepsgevoel. We werken echt als team. Dat maakt het werken met elkaar erg bijzonder. Samen zijn we sociaal sterk en bieden we onze klanten schilderwerk met een goed gevoel.

 

Hoe vinden jullie deze mensen? Of hoe vinden ze jullie?
Vaak vinden ze ons. Meestal via facebook of via de website. Een van onze nieuwste medewerkers heeft ons via google gevonden. Ze komen ook vaak via onze contacten bij ons terecht. Via de sociale werkvoorziening of gemeenten. Of via netwerken van andere instanties, bijvoorbeeld opleidingsbegeleiders. Soms gaan we zelf op zoek. Dan zoeken we op facebook en LinkedIn. Dus eigenlijk op dezelfde manier als een regulier bedrijf dat ook zou doen.

Zitten er ook nadelen aan het werken met deze groep werknemers?
Nee, voor mij niet. Ik vind het juist fantastisch dat we iets kunnen betekenen voor mensen met een afstand van de arbeidsmarkt. Dat wij bijdragen in hun dagelijkse geluk en zelfwaarde. Dat maakt mij juist heel blij en geeft mij een reden om elke dag me weer in te zetten voor ons bedrijf!

Wat is het verschil tussen Aarts Schilders en een regulier schildersbedrijf?
Van de buitenkant, naar klanten toe zijn er geen verschillen. Van binnen is het een organisatorisch verhaal. Je moet het goed organiseren om van iedereen zijn of haar  sterke punten in te zetten en niet uit te gaan van hun beperking. Je moet de juiste mensen bij elkaar zetten. Dat vergt meer planning.  Onze andere manier van denken, werken en ondernemen betekend zeker niet dat de kwaliteit van ons werk hieronder lijdt. We hebben veel vaste klanten en zij zijn heel tevreden. Daarbij moet ieder bedrijf zich de eerste keer bewijzen.

Wat zijn de voordelen voor anderen als ze samenwerken met Aarts Schilders?
Wij zeggen: schilderwerk met een goed gevoel. Klanten krijgen een mooi stuk werk voor een marktconforme prijs. Daarbij komt dat ze door een samenwerking ook iets doen voor anderen en hun steentje bijdragen in de maatschappij. Dat is de bonus.

Wordt Aarts weleens veroordeeld door klanten? (Bedrijven of organisaties)
Nee, dat hebben wij nog nooit gehad. Dat komt door de manier waarop wij werken. We zijn heel open, alles wordt besproken. We communiceren, vooral vooraf, heel duidelijk en helder met de klant. Zij weten vanaf het begin wie wij zijn, wat we doen en hoe en met wie wij werken. Ook worden problemen die op de werkvloer spelen meteen opgepakt. Goede communicatie is de sleutel tot succes in ons geval.

Hoe zie jij de toekomst van Aarts Schilders voor je?
Rooskleurig. We gaan nog een paar stappen maken zodat we nog een meer mensen een plekje kunnen bieden. En dat wat we nu doen gaan we alleen maar verder uitdiepen. We willen blijven groeien. We willen kunnen blijven doen wat we doen zodat we meer mensen een toekomst kunnen geven.

Mobiele versie afsluiten